VIII Trobada del Patrimoni de la Pedra Seca

imagesparedes-de-piedra-seca_305073

VIII TROBADA D’ESTUDI PER A LA PRESERVACIÓ DEL PATRIMONI DE PEDRA SECA

Calaceit, 15-17 de maig 2015

 

  1. TÍTOL DE LA COMUNICACIÓ:

L’activitat agrícola a la muntanya: El mas d’Andill (Horta de Sant Joan- Parc Natural dels Ports)

  1. AUTOR: Pepa Nogués Furió
  1. FILIACIÓ / INSTITUCIÓ: Associació Artísitca Montsagre i Parc Natural dels Ports
  1. CONTACTE: tel. 676308021 – A/e: pepanogues@gmail.com
  1. EIX TEMÀTIC: Biodiversitat i paisatge
  1. PARAULES CLAU: muntanya, agricultura, masia, masovers, màrgens, pou, bassa, incendi
  1. RESUM:

L’activitat agrícola a la muntanya i els sistemes tradicionals de reg al Parc Natural dels Ports a partir de l’estudi de cas del mas d’Andill, el qual concentra importants construccions de pedra en sec entre les que destaca un complex sistema de regadiu.

  1. TEXT:

La comunicació tractarà sobre l’aprofitament agrícola al Parc Natural dels Ports i la seua a partir del mas d’Andill el qual concentra una important xarxa de construccions de pedra seca per a l’ús agrícola. Es tracta d’un mas insòlit en la vessant continental dels Ports per les seues grans dimensions, posició estratègica i l’existència d’un complex i monumental sistema de construccions en pedra en sec. Està situat a la partida dels Reguers, a dintre del Parc Natural en terme d’Horta de Sant Joan.

Les restes de diferents tipus de construccions que avui trobem passejant pels Ports són testimoni d’una important activitat econòmica en aquestes muntanyes, a més de cultural i patrimonial, que encara avui no coneixem en tot el seu abast: extracció de fusta, pastors, carboners, quitrà, pega, caça, tòfones… Entre elles, l’aprofitament agrícola ha estat també una activitat molt extensa però, a diferència d’altres aprofitaments per als quals el medi dels Ports ha estat un avantatge, la climatologia i l’orografia dels Ports fan poc rentable e interessant aquesta activitat, a excepció d’algunes espècies que requereixen aquestes condicions com les patates de sembrar. Per això, l’agricultura als Ports sol presentar-se generalment com a complementària i destinada a l’autosuficiència dels masos o de propietaris amb pocs recursos que no podien disposar de terrenys en zones més aptes.

En canvi, el mas d’Andill ens presenta un cas d’aprofitament agrícola com a activitat principal amb una gran inversió per a la instal·lació dels bancals i el sistema de reg. És un exemple d’unitat d’explotació agroforestal que, a més de les activitats d’autoabastament, va desenvolupar una important infraestructura agrícola amb una xarxa de regadiu en pedra en sec d’una complexitat molt superior a altres explotacions als Ports que fa pensar en l’existència de masos d’un àmbit més ampli que l’explotació familiar.

En l’actualitat el mas d’Andill és un centre d’activitats promogut l’Associació Artística Montsagre que va rebre un ajut del Museu de les Terres de l’Ebre per a la realització d’una recerca sobre aquest tema el 2014. Anteriorment, el 2009, el Parc Natural dels Ports va realitzar un inventari de construccions menors en pedra en sec als pobles del Parc a la Terra Alta que va detectar i fer un primer inventari d’aquest patrimoni que havia quedat al descobert després del malaguanyat incendi d’Horta de 2001.

Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s