El Pare Faci

images“Lo Tomás”.

Viles i gents (La COMARCA)

El Pare Faci (Tomàs Bosque)

En un dels primers viatges que el Papa Joan Pau II va fer a Espanya, la Diputació General d’Aragó li va regalar un facsímil del llibre “Aragón, Reino de Cristo y Dote de María Santísima”, l’obra més coneguda del carmelita i escriptor de la Codonyera Roc Albert Faci (1684-1744).

Volum que és compendi d’un treball molt ample publicat al 1739, que replega totes les manifestacions de la religiositat popular del seu temps: misteris i llegendes, ermites de la Mare de Déu i altres advocacions, troballa d´imatges i santuaris de tot l’Aragó.

En eixa relació detallada de la religiositat aragonesa, on no hi falten els santuaris més importants del Baix Aragó, el flare carmelita ens acaba informant també de la geografia, els costums i els rituals, la llengua, les peculiaritats de cada poble i comarca, els rius i camins, les festes, romeries, i els conflictes d’aquella època violenta i terrible, en plena Guerra de Successió, resolta amb la implantació de la dinastia Borbònica, que va imposar un camí uniformador i centralista en lo polític, així com un reforçament, en lo religiós, de les posicions de la Contrareforma, de la que esta amerada tota l’obra del carmelita, pedricador i prolífic escriptor. Per lo que podem dir que les idees de la Il·lustració no deurien ser massa ben vistes pel que arribarie a ser membre destacat dels Carmelites Descalços, pos ell mateix diu que ere Retor del Collegio de St. Joseph (a la vora de la Porta del Carmen), Administrador Sinodal de l’Obispat d’Albarracin –on va morir–, i Provincial dels Carmelites d’Aragó.

El Pare Faci té dedicada una carrera a la Codonyera des de 1901, però el contingut dels seus escrits, la seva importància com a escriptor o la relació que ell va tindre en lo Convent del Desert, avui en dia hi són pràcticament ignorats al seu poble. Quina sort la nostra de viure al país de la desmemòria i les enrunes de monuments.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s