La llegenda de la Samarreta, un cas de licantropia

Ramon Mur

Carles Terés ha remès per als lectors del bloc Entre pàgines una primera i ràpida ressenya sobre la seva obra distingida amb el Premi Guillem Nicolau 2011 de lietaratura catalana a Aragó. La llegenda de la Samarreta és la que va inspirar a Terés a l’hora d’escriure la seva primera novel · la a la qual, sens dubte, seguiran altres més.

Carles Terés, de “mendigoizale” en Euskadi.
Aquesta foto és des de la punta de la Samarreta, un dia ideal per a que els “enllobats” o licantrops vagaregin pel bosc.

Bona vesprada, Ramon (i José Miguel)
T’envio una ressenya ràpida del procés d’escriptura:
En principi va ser un encàrrec d’Artur Quintana i el Consell Editor de Lo Trinquet per a ser publicat al número 6 de la col·lecció (J.M. Gràcia i Carles Sancho).
La crisi i els canvis polítics van fer que el llibre hagi quedat en “stand by”, ja que possiblement no hi hagi pressupost per a publicar-lo. En José Miguel Gràcia va trucar-me per a que m’animés a participar al Guillem Nicolau per a evitar que quedés desert. Vaig consultar-ho amb en Quintana i va dir-me, que vistes les circumstàncies, em presentés.
El llibre va ser inspirat per la conferència que va fer en J.A. Carrégalo a Torredarques presentant el seu llibre de Literatura oral de Mont-roig. Vaig veure claríssim que la llegenda de la punta de la Samarreta era un cas de licantropia.
En un viatge en tren a Barcelona, vaig escriure amb la col·laboració de ma filla Adriana, l’esborrany d’un minúscul conte sobre això. Açò era el setembre del 2004. Quan, el 2010 en Quintana va dir-me d’escriure una narració inèdita per a Lo Trinquet, vaig pensar (no sé ben bé per què) en aquell fil argumental. Se’m van desplegar dins el cap una sèrie d’idees i imatges, barreja de realitat i amb un punt de coses inexplicables (de jove he estat un lector fervent d’històries de terror i ciència ficció). Al final van anar naixent uns personatges que van cobrar vida pròpia. Fins i tot alguns van agafar molta mes entitat de la què els tenia reservada. I d’altres al contrari. La idea era expressar que la realitat, si ens hi fixem, té moltes coses inquietants i inexplicables. Tal i com passava al film “Blue Velvet” (David Lynch), on un començament d’aparença normal desembocava en una història inquietant i truculenta. Jo no he volgut anar tan enllà, perquè he intentat fer tots els personatges “entranyables” i bones persones, amb un punt d’innocència que es veu pertorbada per uns instints molt profunds, atàvics, que es remunten als temps prehumans. Al final… bé al final ja el llegireu.
Hi ha també, esquitxant el relat, la incongruència lingüística de les nostres comarques. Penso que forma part del nostre paisatge.
En fi, no m’allargo més. No sé si m’he explicat prou bé, però més o menys és açò.
Gràcies per tot
Carles
Terès Bellès, Carles (Barcelona, 1962), dissenyador gràfic de formació i ofici, de pares d’Estopanyà (Ribagorça) i Queretes (Matarranya), resideix a Alcanyís i Torredarques (Matarranya) de 1993 ençà. Soci d’ASCUMA, i membre de la Junta en anys passats. Col·laborador habitual, des de 2003, de Temps de Franja, ha publicat narracions en català a Sorolla’t i en la revista infantil, editada a Barcelona, Cavall Fort. És membre del col·lectiu d’articulistes Viles i Gents. Manté el bloc L’esmolet.

Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

3 respuestas a La llegenda de la Samarreta, un cas de licantropia

  1. Pingback: Erms i vergers de la literatura | L'esmolet

  2. Pingback: Erms i vergers de la literatura « L'esmolet

  3. Pingback: Erms i vergers de la literatura « L’esmolet - La Franja

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s